USUSRET EURU U HRVATSKOJ Zašto je 1. prosinca važan datum za hrvatske građane?

USUSRET EURU U HRVATSKOJ Zašto je 1. prosinca važan datum za hrvatske građane?

Objavljeno: 26. 03. 2023.

Autor: D. P.

Već svi znamo da se euro u Hrvatskoj uvodi 1. siječnja 2023., no svih nas interesira kad ćemo moći nabaviti prve eure. Naime, u prva dva tjedna od uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja (uključujući i taj dan), radi lakše prilagodbe, plaćat će se moći i kunama i eurima, s time da će primatelj plaćanja biti obvezan vratiti ostatak u eurima. Zbog toga će, naravno, svima, a posebno poslovnim subjektima poput trgovina ili restorana, jako važno nabaviti novac na vrijeme. Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica, koje će se moći početi kupovati od 1. prosinca 2022. godine.

Naime, mjesec dana prije uvođenja Eura moći ćete kupiti osnovne paketiće kovanica eura. Paketići će za fizičke osobe biti 100 kn, u protuvrijednosti eura, a za pravne 145 kn. Moći će se kupiti do 5 paketa. Opskrba poslovnih subjekata kovanicama eura, poput restorana i trgovina, važan je korak u procesu zamjene gotovog novca, koji će osigurati da građani bez poteškoća plaćaju u kovanicama nove novčanice jedinice od prvog dana uvođenja eura.

Za pravne osobe 4 mjeseca prije uvođenja eura počinje predopskrba eurima koje će se moći naručiti kod svojih poslovnih banaka. Ovo je bitno za poduzeća koja rade s gotovinom kako bi se na vrijeme pripremili s potrebnom količinom gotovine u eurima. Euri koje nabavite u predopskrbi ne smiju se pojaviti u opticaju prije 1. siječnja 2023. To znači da ćete novce koje ste naručili od banke prije 1. siječnja morati držati odvojeno od kuna i drugih eura jer se ne smiju miješati s drugim novčanicama do 1. siječnja 2023. Naime, radi se o potpuno novoj (hrvatskoj) emisiji eura koja je važeća tek od uvođenja eura u Hrvatskoj.

O ostalim važnim datumima povezanih s uvođenjem eura u Hrvatskoj čitajte OVDJE.