Volite putovati i planirate uskoro u inozemstvo? Evo što morate znati prije 1. siječnja i uvođenja eura!

Volite putovati i planirate uskoro u inozemstvo? Evo što morate znati prije 1. siječnja i uvođenja eura!

Objavljeno: 28. 05. 2023.

Autor: D. P.

Iako je u usporedbi s drugim zemljama Europske unije, Hrvatska na dnu ljestvice prema kulturi putovanja, podaci ipak kažu kako svaka treća osoba planira jedno inozemno putovanje godišnje.  Hrvati, pokazuje to praksa, u inozemstvo vole putovati i zbog kupnje, pa se tako na dva takva shopping-putovanja godišnje uputi 35% naših građana. Svima njima od 1. siječnja 2023. život će postati jednostavniji, jer Hrvatska postaje dvadeseta država članica europodručja. To konkretno znači da se više nećemo morati brinuti o proviziji zbog valute ili preračunavati cijene kad putujemo u zemlje EU.

Evo popisa zemalja gdje se euro već službena valuta: Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska, Slovenija, Cipar, Malta, Slovačka, Estonija, Letonija  i Litva . Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj svakako će se pozitivno odraziti i na turizam. Gosti koji dolaze u našu zemlju od 1. siječnja 2023. više neće morati kupovati kune i, još važnije, ‘gubiti’ svoj novac na tečaju i previsokim naknadama, a bit će im i znatno jednostavnije usporediti cijene. Isto vrijedi i za nas – putovanja nam možda neće biti jeftinija, ali će nam, ako ne ništa drugo, barem biti jednostavnija.

No ima jedna ‘caka’ koja bi vas mogla zbuniti ako do kraja godine planirate poslovno putovati i poslodavac vam isplaćuje putni nalog. Ovaj dokument izuzet je iz obveze dvojnog iskazivanja cijena. To samo po sebi nije problem, jer ionako još nismo naviknuti razmišljati u eurima, no nameću se pitanja koliki će biti iznosi dnevnica za Hrvatsku i druge zemlje nakon 1. siječnja te hoće li se mijenjati naknada za kilometre (iz sadašnje dvije kune u 27 centi prema službenom tečaju konverzije).