U Hrvatsku stiže euro, pogledajte kako će izgledati proces uvođenja iz mjeseca u mjesec

U Hrvatsku stiže euro, pogledajte kako će izgledati proces uvođenja iz mjeseca u mjesec

Objavljeno: 26. 03. 2023.

Autor: L.Š. / tnative

Početak lipnja ove godine, kad je Europska komisija potvrdila da Hrvatska zadovoljava sve kriterije za uvođenje eura, te da od početka sljedeće godine postajemo 20. članica Europske unije u kojoj je euro službena valuta. Pripreme za taj proces trajale su godinama, a sada je pred svim dionicima dovoljno vremena za prilagodbu.

Premda hrvatskim građanima korištenje eura nije strano, s njime kao novom valutom stvari se ipak mijenjaju, kako za potrošače i za poduzeća, tako i za tijela javnih vlasti, regulatore i banke. Stoga je Hrvatska udruga banaka (HUB) pripremila kronologiju najvažnijih događanja u idućem razdoblju.

Nakon što je EK potvrdio da zadovoljavamo sve kriterije, u srpnju ove godine Vijeće Europske unije (EU) donijelo je odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj. Utvrđeno je da će kuna biti zamijenjena eurom po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za jedan euro.

S dvojnim iskazivanjem cijena roba i usluga još je u lipnju krenulo nekoliko većih trgovačkih centara, iako je obvezan početak iskazivanja cijena u kunama i eurima počeo tek 5. rujna.

Dok smo prvi put svjedočili dvojnim cijenama u dućanima u koje svakodnevno zalazimo, privikavajući se polako na novu valutu, istovremeno je rasla i bojazan od poskupljenja. No ubrzo se pokazalo da za to nema razloga. Naime, tvrtkama je Zakonom o uvođenju eura zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a upravo je dvojno iskazivanje cijena alat u borbi protiv takve neetične prakse. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavilo je Etički kodeks kojim se utvrđuje kakva bi trebala biti praksa poslovnih subjekata. Time su željeli stvoriti i sigurno okruženje kod pouzdanog i transparentnog uvođenja eura.

Jačao je intenzitet priprema za dvojno iskazivanje cijena, uoči kojeg je Hrvatska narodna banka (HNB) 1. rujna, tri mjeseca prije uvođenja eura, počela s dostavljanjem novčanica eura svim bankama u Hrvatskoj, a one su na temelju sklopljenih ugovora započele posrednu predopskrbu euro novčanicama poslovnih subjekata.

Promjena valute utjecala je i na plaće. Zaposlenici tvrtki koje ih isplaćuju do 4. rujna, posljednji put su dobili plaće iskazane samo u kunama, dok su one plaće isplaćene od 5. rujna pa nadalje bile iskazane i u kunama i u eurima. Od tog je dana, 5. rujna, počelo i obvezno dvojno iskazivanje cijena, s kojim su mnogi trgovački lanci krenuli već ranije. Ono pritom mora biti nedvosmisleno, lako uočljivo i čitko, a prilikom konverzije uvijek se mora koristiti iznos fiksnog tečaja konverzije. Obvezno dvojno iskazivanje cijena trajat će do 31. prosinca.

Puno je upitnika bilo i o oko kredita i depozita. Banke su do 1. listopada, tri mjeseca prije uvođenja eura, obavijestile svoje klijente, koji s bankama imaju sklopljen ugovor o kreditu ili ugovor o depozitu, o najvažnijim elementima preračunavanja s najavom predstojećeg preračunavanja te o mogućnosti zatvaranja računa.

Nakon opskrbe euronovčanicama, HNB je 1. listopada počeo s predopskrbom, odnosno dostavljanjem kovanica eura svim bankama u Hrvatskoj, a one s posrednom predopskrbom poslovnih subjekata. Ta će predopskrba euronovčanicama i eurokovanicama trajati i tijekom studenog ove godine, kad će se pri kraju privoditi posljednje pripreme za uvođenje eura. Ujedno je studeni posljednji mjesec kad će plaće biti iskazane i u kunama i u eurima.

Prosinac će biti ključan prije ulaska u novu godinu koju će obilježiti nova službena. Za građane je pritom važno znati da će od 1. prosinca moći za 100 kuna dobiti paketić od 13,27 eura u kovanicama, a moći će ga kupiti u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Također će tog dana HNB objaviti privremenu nacionalnu referentnu stopu (NRS) za euro koja će služiti za nove izračune kamatnih stopa – koje su ugovorene kao promjenjive – na kredite.

Banke će najkasnije do 18. prosinca 2022. korisnicima kredita poslati najvažnije informacije koje se tiču preračunavanja, parametara, marži i visine kamatnih stope, a građanima koji otplaćuju kunske kredite dostavit će i novi otplatni plan s iznosima u euru. Obavijest o preračunavanju, parametru i visini kamatne stope na depozit dobit će i štediše, odnosno deponenti.

Posljednji će to biti dani prije službenog uvođenja eura. Pet dana prije, od 27. prosinca, mikro poduzetnici moći će dobiti do 10.000 eura u postupku pojednostavljene predopskrbe, za što će morati potpisati ugovor s bankom i dati određeno jamstvo.

Nakon što otkuca ponoć, od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Od tog datuma pa sve do 14. siječnja 2023. godine počinje razdoblje dvojnog optjecaja. U tom ćemo razdoblju, ako plaćamo u gotovini, moći svugdje plaćati u kunama, no ostatak ćemo dobiti u eurima. Pritom ćemo moći dati najviše 50 kovanica kuna.

HNB će od siječnja tromjesečno objavljivati NRS za euro na temelju kojeg se izračunavaju promjenjive kamatne stope. Svim građanima će tijekom cijele sljedeće godine banke, Fina i Hrvatska pošta besplatno na šalterima, po fiksnom tečaju, zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji.

Ako do prije dana uvođenja eura u neku kreditnoj instituciji, kreditnoj uniji, instituciji za platni promet i instituciji za elektronički novac račun imate i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura, odnosno do kraja veljače 2023., imate pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa te prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun, po vašem izboru u istoj instituciji.

Od 1. travnja sljedeće godine HNB prestat će s određivanjem apoenske strukture za isplatu euronovčanica na bankomatima. Nadalje, do kraja lipnja sljedeće godine, ako imate uplatnicu na kojoj je iznos plaćanja naveden u kuni, koji vam je ranije dostavljen, a podnijeli ste ga u banci nakon dana uvođenja eura, banka vam iznos mora vratiti u euru.

Do kraja prosinca 2023. traje dvojno iskazivanje cijena, kad će građani moći bez naknadne kune promijeniti u eure u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Početkom 2024. godine HNB preuzima zamjenu kuna za eure – novčanice kune bez vremenskog ograničenja, dok će kovanice kune mijenjati u eure do 1. siječnja 2026., dakle tri godine od službenog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Kako bi proces uvođenja eura bio što jednostavniji za potrošače i pravne osobe, Hrvatska udruga banaka pripremila je niz informativno-edukativnih materijala na svojim internetskim stranicama.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka.