Euro samo što nije postao službena valuta, ovo je sve što morate znati o njegovom uvođenju

Euro samo što nije postao službena valuta, ovo je sve što morate znati o njegovom uvođenju

Objavljeno: 26. 03. 2023.

Autor: N.S./ tnative

Činilo se najprije nezamislivo, pa daleko, ali dogodilo se. Euro će od 1. siječnja postati službena valuta u Republici Hrvatskoj. Dragim nam kunama ipak ćemo moći plaćati do 14. siječnja, a nakon toga se više neće primati kao sredstvo plaćanja. Uvođenje eura jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih procesa u povijesti Hrvatske, kojih se mnogi i (ne)opravdano boje zbog čega smo odlučili napraviti sveobuhvatan vodič u kojem ćemo odgovoriti na sva moguća pitanja koja muče naše sugrađane

Uvodno je jako bitno naglasiti da su građani u cijelom procesu najmanje izloženi i osobno imaju minimalne uloge no i da je zbog te činjenica vrlo važna zaštita potrošača kako bi svi na vrijeme znali što ih čeka i da u ruke dobiju točne informacije.

Kao što dobar dio naših sugrađana već zna, uvođenjem eura niti jedan potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden i kad ga je jednom uvede, a kune po fiksnom tečaju 7,53450 kuna prebace u eure.

Ono što ljude, pak, najviše zanima je kako konvertirati kune u eure? Najjednostavniji način (koji je podrazumijeva se – besplatan) jest položiti kune na račune u našim bankama i čekati 1. siječnja 2023. kada će kune s Novom godinom postati euri.

Ako vam to nije opcija, tijekom cijele 2023., u svim bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte kune po tečaju od 7,53450 kuna moći besplatno i bez ikakve naknade promijeniti u eure.

Na šalterima će se besplatno moći zamijeniti do stotinu novčanica i stotinu kovanica, a iznad te količine moguća je naplata naknada koju će banke, pošta i Fina najaviti. Ako ne stignete promijeniti kune u eure u 2023. ne očajavajte, jer će od 1. siječnja 2024. Hrvatska narodna banka također mijenjati gotov novac, također besplatno. Novčanice kuna će se pritom moći promijeniti bilo kada, primjerice ako ih nađete 500 kuna u starom kaputu 2038. HNB će vam ih rado promijeniti u eure. S kovanicama to nije slučaj – njih ćete morati promijeniti najkasnije do 1. siječnja 2026. godine.

Osim što će zamjena gotovine biti besplatna i lako dostupna građani će od prvog prosinca ove godine, mjesec dana prije uvođenja eura moći u bankama, poslovnicama Fine i Hrvatske pošte za 100 kuna moći kupiti paketić kovanica u vrijednosti 13,27 eura i taj se novac neće smjeti koristiti prije 1. siječnja 2023. godine.

Što se, pak, bankomata tiče oni će od Nove godine isplaćivati isključivo eure, a banke će osigurati dovoljnu količinu novca i bankomata. Kako bi građani imali mogućnost što lakše doći do gotovine, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023., banke će ukinuti naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka. Preporučuje se da ljudi prate informacije svoje banke o aktivnim bankomatima te da koriste mogućnosti kartičnog plaćanja i digitalnog bankarstva.

Po pitanju plaća i mirovina, sve je na poslodavcima i državi koji će preračunati iznose u eure, a već sad vidimo kako funkcionira dvojno iskazivanje plaća i mirovina. Ugovori o radu se ne mijenjaju, sve ostaje važeće i isto, a nove promjene ugovora, primjerice aneksi o povećanju plaće bit će iskazani samo u eurima. Računi za režije u prosincu ove godine će biti izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima te će se računi plaćati po fiksnom tečaju konverzije.

Svi kunski krediti građana od Nove godine također će se automatski od Nove godine automatski konvertirati u eurske, a kunski s valutnom klauzulom u euru nastavit će se, de facto, bez konverzije jer su ionako gotovo svi parametri (anuiteti i rate) u eurima. Sva kunska štednja također se od 1. siječnja automatski i besplatno po fiksnom tečaju konverzije mijenja u eursku, a kunski tekući i žiro računi postat će tekući i žiro račun u eurima.

Važno je znati i da se fiksne kamatne stope neće mijenjati. Banke će potrošačima poslati individualnu obavijest najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura s najvažnijim informacijama o preračunavanju iznosa, parametrima, marži i visini kamatne stope, dok će svi klijenti koji nisu potrošači tu obavijest dobiti najkasnije dva tjedna nakon uvođenja eura.

Nakon što se euro službeno uvede u Hrvatsku, kreće kratko razdoblje dvojnog optjecaja tijekom kojeg će se moći plaćati u kunama i eurima. Od 1. do 14. siječnja 2023., prilikom plaćanja gotovinom moći ćete platiti u kunama dok ćete ostatak novca dobiti u eurima. U takvim slučajevima moći ćete dati najviše 50 kovanica kuna i eventualni ostatak ćete dobiti u eurima. Primatelj plaćanja, naime, obvezan je primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenja naplate ili plaćanja u gotovini.

No, ako primatelj novca (dućan ili kafić, recimo) objektivno ne može ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ne mora.

Iznimke koriste ili samo kune ili samo eure tijekom tih 14 dana:

  • automati za igre na sreću
  • automati za zabavne igre
  • samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga
  • Isplaćuju – bankomati i slični uređaju koji isplaćuju novac
  • mjenjačnice ne mogu primati kune za zamjenu u druge valute koje nisu euro

Ono što je ključno, valja ponoviti, jest strpljenje svih dionika – od građana i poduzetnika do banaka i države. Građanima bi svakako bilo dobro savjetovati da se i oni na vrijeme pripreme, da gotovinu koju imaju u kunama, a koristit će je nakon 1.1.2023. polože na račune banaka već na jesen.

Ne bi bilo loše tijekom 14 dana dvojnog optjecaja što manje plaćati gotovinom i što više karticama, gdje god je to moguće. Također, na mjestima na kojima se isključivo plaća gotovinom (pekare ili kafići), poželjno je što više plaćati eurima tijekom dvojnog optjecaja.

Kako bi proces uvođenja eura bio što jednostavniji za potrošače i pravne osobe, Hrvatska udruga banaka pripremila je niz informativno-edukativnih materijala na svojim internetskim stranicama.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka.