Ulagači počeli rasprodavati dolare nakon popuštanja inflacije

Ulagači počeli rasprodavati dolare nakon popuštanja inflacije

Objavljeno: 26. 03. 2023.

Autor: Nikola Sučec/Hina

Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je protekloga tjedna za 0,84 posto, na 105,65 bodova.

Pritom je dolar oslabio prema euru za 0,79 posto, pa euro stoji 1,026 dolara. Tečaj jena, pak, poskupio je 1,1 posto prema dolaru, tako da je dolar na kraju tjedna stajao 133,48 jena. Dolarov indeks spustio samo u srijedu za jedan posto, zabilježivši najveći pad u zadnjih pet mjeseci, po objavi da je inflacija u SAD-u mjerena indeksom potrošačkih cijena u srpnju usporila na 8,5 posto, s lipanjskih rekordnih 9,1 posto.

Dan kasnije, objavljeno je da su proizvođačke cijene u srpnju u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njihov najniži rast od listopada 2021. Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata.

Ipak, potkraj tjedna tečaj dolara nadoknadio je dio gubitaka zabilježenih prethodnih dana, jer su do tržišnih sudionika doprle poruke Fedovih dužnosnika, koji su upozorili da je bitka protiv inflacije daleko od završetka.

Predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans ocijenio je kako je temeljna inflacija i dalje “neprihvatljivo” visoka te da će Fed morati nastaviti sa zaoštravanjem.

Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari, pak, istaknuo je da iako je najnovije izvješće o usporavanju inflacije “dobrodošlo”, Fed je “daleko, daleko od proglašavanja pobjede” te će morati još podizati kamatne stope.

“Fed će biti sklon suprotstaviti se ideji preuranjenog zaokreta monetarne politike, jer bi to ugrozilo sav težak posao koji su dosad poduzeli da smanje inflaciju”, smatra Joe Manimbo, analitičar u Converi. 

Fed je dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, potaknuvši kupnje američke valute zbog višeg prinosa u odnosu na ostale svjetske valute. Od početka godine tečaj dolara tako je za otprilike 9 posto viši u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta.